Pracovna je v bytě nebo v rodinném domě či rekreační nemovitosti vždy tak trochu svérázný kus obytného prostoru. Pod tímto názvem si totiž můžeme představit doslova cokoli. Práce je pro někoho posláním, pro jiného spíše rutinou a někdo se do pracovní činnosti musí vysloveně nutit. V ideálním případě je to ale vždy činnost, kterou děláme rádi, s dobrým pocitem vnitřního uspokojení.

Práci si zpříjemněte a zpestřujte, aby nebyla jednotvárná – každá pracovní činnost, která je příliš jednostranně zaměřena delší dobu, způsobuje velkou únavu a psychické vyčerpání. A je v zásadě jedno, jestli se jedná o manuální profesní výkon, anebo zda pracujete „hlavou“. Proto vám doporučujeme střídavě přepínat v několika režimech a provádět více kratších přestávek. Například při práci na počítači se po několika hodinách nebo ještě lépe každou hodinu rozptylujte fyzickým pohybem. Skvělou volbou je proto pracovna s posilovnou v jedné místnosti – stačí se zvednout od psacího stolu a odcvičit bicepsový zdvih a o další přestávce si dopřejete bench press anebo mrtvý tah. Bytoví designér takováto řešení zná a můžete spolu prodiskutovat, zda a jak by to šlo řešit ve vašem případě.

Nástěnné hodiny – designéři rádi pracují s bytovými doplňky, které vylepšují v obytném prostoru estetický dojem a zároveň jsou funkční  a praktické. Do této kategorie patří i velké nástěnné hodiny, které pokrývají plochu stěny o průměru zhruba mezi šedesáti a sto dvaceti centimetry.

Minimalistické řešení pracovní desky – v pracovnách mohou být pracovní (psací) stoly klasické rovné, anebo umístěné do tvaru písmene L nebo U a může jít o minimalistické řešení připevnění desky do stěny pouze na kotevní podpěry. Je to výhodné zejména tam, kde potřebujete pod stolem více místa pro nohy, a kde se s pracovní židlí na kolečkách posouváte do stran.