Rekonstruujete byt nebo rodinný dům či rekreační nemovitost? A uvědomujete si, že poté co se vymění a zrekonstruuje elektroinstalace, rozvody vody, plynu a topení, by měla přijít na řadu kuchyně, koupelna a toaleta? Tyto tři místnosti (nebo jen dvě, je-li toaleta součástí koupelny) jsou v obytném prostoru klíčové pro naše pohodlí, a měli bychom jim věnovat pozornost mnohdy větší, než obývacímu pokoji.

Zatímco kuchyně je pracoviště, a zcela zásadní pro bezpečný a příjemný pobyt v těchto prostorách je komfortní kuchyňská linka a podlahová krytina, koupelnu s toaletou vnímáme jako nejintimnější prostředí v domě, kde provádíme důkladnou očistu těla, a kde jej zbavujeme nepotřebných odumřelých buněk. Dříve se koupelnám nevěnovalo tolik pozornosti, jen si vybavte klasická umakartová jádra koupelen v panelových domech – bylo to z praktického pohledu v sedmdesátých letech minulého století sice dostačující, ale z hlediska estetického to bylo něco příšerného. Jenže je-li koupelna škaredá, jak se tu asi budete cítit, až si napustíte vanu teplou vodou s éterickým rostlinným olejem a budete si chtít dopřát slastnou aromaterapii?

Koupelnu by měl navrhovat umělec

Koupelnu, stejně jako kuchyň, by měl navrhovat bytový designér s uměleckým cítěním, ano je to tak, protože i zde na vás působí každá obkladačka, každý kout, kde máte pověšený ručník anebo umístěné vlasové kondicionéry.

Neopovrhujte koupelnou, která by mohla být dle vašeho mínění jen místem, kam si odskočíte na pět minut vyčistit chrup a opláchnout ruce a obličej od mastného prachu, a kde se jen deset minut sprchujete a jinak vás toto prostředí nezajímá, do koupelny budou vstupovat i vaši hosté, a co když si právě oni budou chtít dopřát relaxační koupel s heřmánkem či levandulí? Myslete na to v předstihu a předpokládejte, že budete v kontaktu s lidmi, kteří dobře vnímají, jak na člověka působí i pouhý čtvereční centimetr plochy, v níž se nacházejí, i kdyby tam měli strávit jen deset minut svého času.